Yleinen

Ratball 2021

Ensimmäinen RatBall Roadtrip 2021, Tour de Finland

Alkuperäinen suunnitelma oli tehdä Roadtrip Norjan Nordkappiin saakka. Vallitsevan koronatilanteen takia jouduimme ihan viime metreillä muuttamaan suunnitelmaa ja siirtyä suoraan Plan C:hen. Emme uskaltaneet ottaa riskiä, että olisimme jääneet rajalle jumiin, vaikka tilanne Norjan suhteen näytti jo valoisalta.

Plan B olisi ollut suurin piirtein samanpituinen reitti, jossa olisimme kiertäneet mm. Saariston Rengastien, Porvoon ja Saimaan Rovaniemelle saakka. Tämänkin suhteen olimme hieman jo myöhässä ja suurin osa reitin hotelleista Etelä-Suomesta oli varattu täyteen, kun jouduimme muuttamaan suunnitelmaa. Loppujen lopuksi tämä Plan C oli kyllä loistava ajoreiteiltään, teiltään ja maisemiltaan. Reitti kulki Seinäjoelta Imatralle, sieltä Vuokattiin, Rovaniemelle, Inariin ja Levillä vietimme viimeisen yön.

Päivä 1

Matkaan lähdettiin maanantaiaamuna Rengastien Autotarvikkeen pihasta ja ensimmäinen yö vietettiin Imatralla Valtionhotellissa. Aluksi suuntasimme kohti Tuuria, josta löytyy Keskisen Kyläkauppa sekä JM Rally Parc Fermè ja Jari-Matti Latvalan autokalusto. Sieltä jatkoimme Ähtärin kautta kohti Korpilahtea ja Vääksyä. Korpilahti-Vääksy väli on äänestetty maamme kauneimmaksi maisemareitiksi. Vääksyn Kanavan Helmen Kahvilasta saa oman jäätelötehtaan jäätelöä, Vääksyssä on myös oikea ranskalainen kyläkauppa.

Vääksyn jälkeen Paimelasta löytyy Route 24. Paimelan Paronin todella hyvä ruokapaikka, jossa voi tankata niin auton kuin matkustajatkin. Ruokatauon jälkeen jatkoimme matkaa Woikosken Automuseolle, joka saa todella vahvan suosituksen. Sieltä löytyy todella hieno kokoelma vanhoja entisöityjä autoja ja todella mielenkiintoisia tarinoita historiasta. Matkalta löytyy myös Lappeenrannan linnoitus. Lappeenrannassa on Suomen suurin hiekkalinna ja se rakennetaan joka kesä uusiksi. Lappeenrannan Kauppatorilla kannattaa myös vierailla ja Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys ja myös kansallismaisema.

Kun saavuimme Imatralle Valtionhotelliin, nautimme maittavan illallisbuffetin. Tapasimme myös paikallisia moottoripyöräkavereita, jotka antoivat hyvän vinkin seuraavan päivän reitille.

Päivä 2

Toisen päivän aamuna lähdimme kantatie 62:ta kohti Mikkeliä. Tämä on myös äänestetty Suomen kauneimpien maisemareittien listalle. Puumalan satamassa kannattaa käydä maistamassa Ville Haapasalon Hatsapureja. Myös Puumala-Mikkeli väli on äänestetty kuuluvaksi maamme kauneimpiin maisemareitteihin. Lasiruusu Puumalan keskustassa on matkamuistomyymälä, jossa on paikallista lasitavaraakin myynnissä.

Ennen Mikkeliä kannattaa laittaa naviin Kenkävero, siellä Pappilan kahvila on erittäin kauniilla paikalla ja tätä paikkaa kutsutaan myös Joulupukin kesäpaikaksi. Mikkelin Tuomiokirkko on vaikuttavimpia kirkkoja Suomessa. Mikkelissä on myös Päämaja- sekä jalkaväkimuseo, jos sota-asiat kiinnostavat.

Savonlinnassa kannattaa käydä Olavinlinnassa ja sen jälkeen, jos valitsee läntisemmän järven ohituksen, niin voi käydä ihastelemassa Suomen suurinta puukirkkoa Kerimäellä. Joensuussa kannattaa käydä Botanical Gardenissa. Siellä on vaikuttava kokoelma perhosia ja niitä lentelee myös vapaana ja tulevat kädelle istumaan.

Joensuun tori on myös tämän reitin must-see -paikkoja. Siellä on aina myynnissä Sultsinoita ja karjalanpiirakoita. Tori on ollut samassa paikassa jo vuodesta 1848. Myös torin laidalla oleva kauppahalli on käymisen arvoinen paikka. Ehdoton pysähdyspaikka on Suomen kansallismaisema ja Koli. Vuokatista 10 minuutin matkan päässä voi käydä katsomassa Naapurilammen alpakoita.

Yöksi saavuimme Break Sokos Hotel Vuokattiin, jonka pihaan oli järjestetty hieno parkkipaikka mukana oleville autokunnille. Imatran paikallisten suosituksesta ajoimme myös upean mutkaisen Museotien. Vahva suositus, jos Itä-Suomeen päin reissu vie.

Päivä 3

Kolmannen päivän reitti kulki vahvasti sotahistorialta tuoksuvaa itärajaa pitkin ylöspäin. Raatteentien ihmeestä ovat lähes kaikki kuulleet ja tämän alueen nimet vilisevät sotahistoriasta tuttuja paikkoja. Vanhoja taistelualueita, ja ehdoton kohokohta oli Raatteenportti ja talvisotamuseo sekä itse Raatteentie.

Jos sotahistoria ei kiinnostanut, sai ajaa Ranuan Eläintarhalle. Siellä on jääkarhuja ja vaikka mitä eläimiä ja tulee samalla vähän reippailtuakin. Vahva suositus eläintarhan yhteydessä olevan lounasravintolan lounaasta, jossa on tarjolla lähes aina poronkäristystä.

Jatkoimme matkaa Juntusrantaan, jossa ammuttiin Talvisodan ensimmäiset laukaukset. Kuusamon Suurpetokeskuksessa pääsi tutustumaan Suomen petoeläimiin. Suurpetokeskus on villieläinten orpokoti. Myös Kuusamossa ovat maisemat kohdallaan ja täältä lähtee Karhunkierroksen ja Pienen Karhunkierroksen vaellusreitit. Sen jälkeen matka jatkui Posion kautta Rovaniemelle ja Santa Claus Holiday Villageen yöksi, jossa voi tavata Joulupukin ympäri vuoden.

Päivä 4

Päivän neljä aamusta lähdimme ajamaan kohti Kemijärveä, jossa halukkaat kävivät katsomassa Andy McCoy:n kotikulmia ja patsasta Pelkosenniemellä. Siellä kun avaa pubin oven, niin taatusti elämä pysähtyy kuten elokuvissa. Joutsijärven Bunkkerit Kemijärvellä kertovat omalta osaltaan sota-ajasta tällä alueella ja ovat myös käymisen arvoinen kohde.

Päivin Kammari Sodankylässä on paikkakunnan parhaita ruokapaikkoja. Sodankylä/Luosto-alueella voi tutustua Lampivaaran Ametistikaivokseen. Ivalossa kannattaa käydä Raja-Joosepissa ja Inarissa on mahdollisuus päästä Inarinjärven risteilylle. Koska päivämatka olisi ollut Inariin saavuttuamme lyhyt, jatkoimme matkaa Utsjoen grillille välipalalle. Välipalan jälkeen Nuorgamiin Norjan rajalle ja Tenojokea seuraillen Karigasniemen kautta takaisin Inariin hotellille. Tämä reitti on myös Suomen kauneimpien teiden listalla, eikä suotta.

Päivä 5

Aamusta lähdimme ajelemaan kohti Leviä. Tämän päivän reitti oli reissun lyhin. Ajoimme Sodankylän kautta Tankavaaran kullankaivuualueille. Siellä pääsi huuhtomaan tunniksi kultaa kymmenellä eurolla. Jos sai kultaa, sai sen pitää. Varusteet kuuluivat hintaan kumppareista lähtien.  Wanhan Waskoolimiehen ravintola on legendaarinen paikka, josta saa vaikka kullankaivajan hampurilaisen, joka sisältää hirven- ja poronlihaa, sekä nyhtöpossua.

Matka jatkui Unarin ja Lohinivan kautta Leville ja siellähän on tunnetusti paljon tekemistä kaikille. Matkalla Saariselällä kannattaa tutustua Ravintola Kaunispään huippuun. Upeat maisemat ja huhutaan, että Suomen paras poronkäristys. Cafe Hariannasta Vajusen-järven sillan pielessä oli tarjolla maistuvia paistettuja lettuja. Lohihovi Lohinivalla tunnetaan erityisesti munkeistaan, kannattaa pysähtyä munkkikaffille.

Levillä kannattaa käydä näköalahisseillä ja siellä voi myös harrastaa kesäkelkkailua. Illalla herkuttelimme hotellin maistuvalla buffetilla ja sen jälkeen pidimme pienen kisan ja myöhemmin myös palkitsimme RatBall 2021 Mestarit sekä RatBall 2021 Best Team. Mestareiksi kruunattiin Reijo ja Jare Valkama, eli Paimelan Paroni poikansa kanssa. Paras tiimi oli Sami Lahti, joka yleisestä painostuksessa johtuen ”joutui” ottamaan liftarin kyytiin. 😊

Tästä pääset katsomaan kuvia reissusta.

Similar Posts